2017-11-17 10:54Pressmeddelanden

Tävla är bland det roligaste jag fått möjlighet att göra och har öppnat många nya dörrar!

null

Tävla är bland det roligaste jag fått möjlighet att göra och har öppnat många nya dörrar!”Lovisa Petri är vår nästa yrkesambassadör. Hon är en driven och passionerad utbildad hudterapeut från Linköping. Med lång erfarenhet från skönhetsbranschen har hon stenkoll på sitt yrke och branschen överlag. Lovisa delar med sig av sina tankar och erfarenheter om hur hon upplever sitt yrke.Skönhetsbranschen är en miljö Lovisa känner till mycket väl. Med föräldrar som har drivit en spasal

Tävla är bland det roligaste jag fått möjlighet att göra och har öppnat många nya dörrar!”

Lovisa Petri är vår nästa yrkesambassadör. Hon är en driven och passionerad utbildad hudterapeut från Linköping. Med lång erfarenhet från skönhetsbranschen har hon stenkoll på sitt yrke och branschen överlag. Lovisa delar med sig av sina tankar och erfarenheter om hur hon upplever sitt yrke.

Skönhetsbranschen är en miljö Lovisa känner till mycket väl. Med föräldrar som har drivit en spasalong större delen av hennes liv, hade hon en större inblick i vad branschen gick ut på redan som ung tonårsflicka. Det var dock inte fastställt vilket yrke hon var ute efter. Det enda hon visste om var att ett praktiskt och socialt jobb var passande för henne, säger hon. Hennes val blev klarare när hon besökte sin blivande gymnasieskola med sin kompis och fick betydligt mer information om stylistprogrammet.

- En kompis till mig skulle kolla på detta program, då blev jag intresserad och följde med henne. Men sökte mycket på olika hemsidor också, berättar Lovisa.

Lovisa Petri hudterapeut

En blivande hudvårdare på stylistprogrammet

Lovisa läste stylistprogrammet på Anders Ljungstedts Gymnasium Linköping. Likt övriga yrkesprogram, varvades teorin med praktiken för att ge eleverna en chans att komma igång med arbetslivet redan på gymnasiet. Lovisa och hennes klasskamrater hade tillgång till skolans salong, där tog de emot kunder och satte sina kunskaper på prov. Utöver det, hade de även praktik ute på olika företag.

- Första året var väldigt mycket teoretiskt, och andra och tredje var mer inriktat på praktiskt arbete.

För att fira slutet på gymnasiet och studenten organiserade skolan en festlig diplomering vilket var uppskattad bland de nyblivna studenterna. Lovisa är väldigt nöjd med den utbildning hon fått under sina tre år på gymnasiet. Om hon fick ändra på något skulle hon önska att antagningsprocessen såg annorlunda ut.Hon hade hoppats på att skolan utförde en strängare antagningsprocess i form av intervjuer. När hon sökte till programmet baserades antagningen på poäng vilket betydde att sökande med högst poäng hade företräde oavsett genuint intresse för programmet eller inte. Hon hade föredragit att processen var mer utvecklad med uttagningar för att evaluera kunskaper och andra faktorer som påvisar ens genuina intresse och kunskaper för programmet. Med intervjuprocessen menar hon att skolan bör fokusera på elever som med högst sannolikhet kommer och vill jobba inom de yrken som programmet erbjuder.

Anledningarna till varför hon blev hudterapeut är många, en av dem är variation. Hon vände sig till ett yrke där hon inte var begränsad till att hantera en arbetsuppgift. Efter gymnasiet läste hon vidare till Hudterapeut i ett år på Gilda skolan, en skönhetsskola, i Göteborg där hon fått en gedigen och professionell utbildning.

- Jag kände att jag ville göra mer behandlingar och mer varierat arbete. Först var jag inne på att läsa till massör men bestämde mig sedan för Hudterapeut eftersom du kan göra mycket fler behandlingar. Det är ett väldigt givande yrke där man får träffa många fantastiska människor. Det bästa är när man verkligen känner att man kunnat påverka en människa till det bättre.

Yrkesambassadör Lovisa Petri, hudterapeut

Vad innebär det att jobba som hudterapeut?

Lovisa beskriver yrket beskrivs som varierande och dynamiskt. Jobbet omfattar olika typer av behandlingar – ansiktsbehandlingar, massage, vaxning, manikyr, pedikyr. Du ska även kunna ge ut rekommendationer samt ha ansvar för försäljning av produkter. Som hudterapeut har du möjligheten att jobba på olika arbetsplatser här i Sverige men även utomlands. Lovisa fick chansen att jobba utomlands tack vare rätt utbildning, som gav henne behörighet att kunna tillämpa yrket utanför Sveriges gränser.

- Du kan jobba i Sverige eller efter rätt utbildning är det också lätt att jobba utomlands vilket jag gjort mycket på bland annat spa, salong eller lyxkryssare.

Lovisa är idag utbildningschef på företaget Raison d’Etre som inriktar sig mot spa. Hon utbildar andra medarbetare gällande de olika behandlingarna. Enligt Lovisa har hudterapeuter diverse arbetsuppgifter och kan alternera mellan behandlingar och vardagliga sysslor. Som utbildningschef fördelar hon sin tid mellan sitt kontorsjobb i Stockholm och ute på olika orter i landet, där hon håller i utbildningar. Ibland får Lovisa också hjälpa till att utveckla nya utbildningar

- Som hudterapeut är ens främsta uppgifter att göra behandlingar men också dagliga sysslor i salongen såsom reception, städning, tvätt och mycket mer.

Jobba som hudterapeut, Lovisa Petri

Lovisa belyser hur varierande yrket är och det uppskattar hon verkligen. Som hudterapeut är man konstant upptagen med en eller flera arbetsuppgifter. Att jobba utomlands är ytterligare en anledningarna till att hon utbildade sig till hudterapeut. Det är möjligt om du har en CIDESCO examen - internationell examensbevis. En negativ aspekt hon nämner är de ”ovanliga” eller obekväma arbetstiderna. De flesta som jobbar som hudterapeut måste jobba kvällspass och helger. Som blivande hudterapeut måste man vara beredd på att sådana pass förekommer ofta. Hon förklarar däremot att många har en missvisande bild på vad en hudterapeut egentligen gör, vilket kan vara långt ifrån verkligheten. Det är ett fysiskt ansträngande jobb som dessutom kräver en hel del kunskap om olika områden.

- Bland annat läser man utöver olika behandlingar också anatomi, fysiologi, dermatologi, fysik, kemi med mera. Men det är fantastiskt roligt när man får se resultat och göra människor glada.

Genom sina olika arbetserfarenheter både här i Sverige och utomlands har hon lyckats etablera sin karriär idag. Vad är det som utmärker Lovisa från andra hudterapeuter? Hennes passion, engagemang och goda självförtroende har hjälpt henne bli den bästa.

Lyckas i skönhetsbranschen

Stor efterfrågan på arbetskraft

Möjligheterna att hitta en anställning efter studierna är stora, menar Lovisa, speciellt om man har gått på en SHR – Sveriges Hudterapeuters Riksorganisationer- godkänd skola. Själv har hon inte stött på problem på arbetsmarknaden, hon har även kunnat jobba utomlands såsom i Norge, Spanien och på lyxkryssningar. Skönhetsbranschen växer konstant, vilket betyder att potentialen blir större vilket resulterar i fler jobb på arbetsmarknaden. Lovisa påpekar att det är viktigt att hålla sig informerad på vad ens utbildning leder till och vilka möjligheter som finns efter gymnasiet. Om man överväger en vidare utbildning inom detta yrket, föreslår hon att man kollar upp ifall skolan är godkänd av SHR. Om man dessutom är intresserad av utlandsjobb, se till att ta ut en CIDESCO examen

- Tråkigt när man ser unga välja utbildningar de tror är samma sak men sedan har svårt att få jobb efter. Läs på mycket om olika skolor innan man väljer.

I dagsläget är hon väldigt nöjd med sin position och sitt jobb. Hon säger att det definitivt finns utrymme för mer personlig utveckling inom branschen och kan se sig själv starta sitt eget företag längre fram i framtiden.

Bäst i Europa!

Lovisa har flera gånger varit med och tävlat i Hudvård genom Worldskills nationella och internationella tävlingar. Syftet med Worldskills tävlingar är bland annat att uppmärksamma yrkesutbildningarna och höja deras status. Lovisa har flera gånger lyckats knipa topplaceringar och i EM 2016 fick hon sin efterlängtade guldmedalj! Tävlingarna har öppnat upp nya dörrar för henne, därför uppmuntrar hon andra ungdomar att våga tävla!

Hudterapeuten Lovisa Petri och World-Skills

Lovisa har lyckats etablera en framgångsrik karriär vid en ung ålder. Som en erfaren hudterapeut för hon vidare sina kunskaper till nya medarbetare och till er läsare. Hennes passion och driv gör henne till en perfekt ambassadör. Gymnasium.se vill tacka Lovisa för sin medverkan och vi önskar henne lycka till i framtiden!

Tycker du att Lovisas jobb verkar intressant? Hantverksprogrammet passar dig som vill bli Hudterapeut. Klicka nedan för att läsa mer om programmet och om yrket!


Om gymnasium.se

Gymnasium.se är Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor, med i genomsnitt 200 000 besök i månaden. På Gymnasium.se finns samlad information om Sveriges alla gymnasieskolor. Bakom Gymnasium.se står Educations.com Media Group, som även driver söktjänsten Studentum.se.