Så förbereder du dig för de nationella proven i matematikNu i november är det dags för nationella proven i matematik för årskurs 9. Här förklarar vi provets upplägg och vad de olika delproven innebär. Du får också tips på var du hittar gamla prov att öva på och hur du bäst förbereder dig för att lyckas på de nationella proven i matte.Det nationella provet i matematik för årskurs 9 består av fyra stycken delprov. Tanken med de olika delproven är att du ska få möjlighet att visa
Så förbereder du dig för de nationella proven i matematik
Nu i november är det dags för nationella proven i matematik för årskurs 9. Här förklarar vi provets upplägg och vad de olika delproven innebär. Du får också tips på var du hittar gamla prov att öva på och hur du bäst förbereder dig för att lyckas på de nationella proven i matte.
Det nationella provet i matematik för årskurs 9 består av fyra stycken delprov. Tanken med de olika delproven är att du ska få möjlighet att visa dina matematikkunskaper på olika sätt. Genom att delproven är olika utformade vad det gäller innehåll, redovisningssätt, arbetssätt och bedömningsmetoder får lärarna många olika delar att göra sin bedömning utifrån.
Av de fyra delproven är det tre stycken som har bestämda provdagar, medan det muntliga delprovet genomförs under en provperiod på hösten.
Matematik A
6 nov – 15 dec 2017
ca 30 min per grupp
Matematik B+C
mån 7 maj 2018
80 min
Matematik D
ons 9 maj 2018
100 min
Delprov A
I det här delprovet testas din förmåga att muntligt föra och följa matematiska resonemang. Du får också pröva andras förklaringar och argument. Delprov A ska genomföras under en provperiod som från och med detta läsår ligger på höstterminen.
Delprov B
I Delprov B får du uppgifter som ska lösas utan digitala verktyg och formelblad. Till vissa av uppgifterna ska du endast ange dina svar och till vissa uppgifter ska du också redovisa dina lösningar.
Delprov C
Det här delprovet består av en mer omfattande uppgift med undersökande karaktär där du tydligt ska redovisa din lösning.
Delprov D
I Delprov D är det uppgifter där redovisning krävs. Dessa uppgifter är oftast samlade kring ett tema.
Se också Gymnasium.se:s 7 tips för att förbereda dig för de nationella proven och tips på bra pluggteknik.
Källor: Skolverket.se; Matematikvideo.se
Gymnasium.se är Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor, med i genomsnitt 200 000 besök i månaden. På Gymnasium.se finns samlad information om Sveriges alla gymnasieskolor. Bakom Gymnasium.se står Educations.com Media Group, som även driver söktjänsten Studentum.se.