2017-11-02 09:53Pressmeddelanden

8 saker att göra på höstlovet 2017

null

Nu är det äntligen höstlov!Efter en höst med många skoldagar och med minnet av sommaren bleknande är det äntligen dags för höstlov! Behöver du tips på vad man kan hitta på? Kolla in våra åtta förslag på både annorlunda och självklara höstlovsaktiviteter!Förr i tiden hade man "potatislov" för att skolbarnen skulle kunna vara hemma och hjälpa till med att skörda potatis. Idag har potatislovet ersatts av höstlov, ibland även kallat novemberlov, även om det infaller redan i oktobe

Nu är det äntligen höstlov!

Efter en höst med många skoldagar och med minnet av sommaren bleknande är det äntligen dags för höstlov! Behöver du tips på vad man kan hitta på? Kolla in våra åtta förslag på både annorlunda och självklara höstlovsaktiviteter!

Förr i tiden hade man "potatislov" för att skolbarnen skulle kunna vara hemma och hjälpa till med att skörda potatis. Idag har potatislovet ersatts av höstlov, ibland även kallat novemberlov, även om det infaller redan i oktober. Höstlovet heter även Läslov för att uppmuntra till mer läsande. I år infaller lovet mellan den 3 oktober och 4 november, under vecka 44.

I samband med höstlovet firar man Alla helgons dag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen i vecka 44). Det är en kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. Att besöka kyrkogården hör för många höstlovet till. Men vi har även kommit på nio andra saker du kan hitta på under veckan!

8 saker att hitta på under höstlovet

1. FIRA HALLOWEEN

Halloween infaller varje år den 31 oktober och är från början en Irländsk och Keltisk tradition som vidareutvecklades i USA under 1800-talet. Sedan 1990-talet är traditionen stor även i Sverige. Du har kanske vuxit ifrån "bus eller godis", men man blir aldrig för gammal för att klä ut sig! Styr upp en maskerad eller klä ut dig och skräm någon du tycker om!

2. SPELA LASERGAME

Upplev adrenalinruschen i att bli jagad i neonupplyst mörker av tävlingsinriktade vänner eller främlingar. Man spelar i två lag och spelet går ut på att skjuta så många som möjligt, samtidigt som man ska undvika att bli skjuten själv och ta sig till motståndarnas bas. Lasergame är en pulshöjande och spännande aktivitet som finns i städer över hela landet och kostar någon hundralapp.

3. PROVA PÅ ROOM ESCAPE

Har du hört talats om "Real-life room escape" från Hong Kong? Du och 2-4 kompisar blir inlåsta i ett rum. Ni har sedan en timme på er att lösa mysterier, gåtor genom ledtrådar, föremål, logik och kreativitet. Som att kliva in i ett dataspel och passar såväl gamla som unga. Real-life Room Escapes finns bland annat i Stockholm, Malmö och Norrköping. Du hittar tips på "Real-life Room Escapes" här.

4. LÄSKIGA EVENT

Om du inte är den som är rädd av dig så kan du gå på spökvandring som finns på flera olika platser i landet. Mellan 30:e oktober och 4:e november kan du gå på Skräckvandring på Örebro slott, Spökvandring i Gammelstad (fram till 2:a november) eller Spökvandring i Gamla Stan i Stockholm (flera dagar under början av november).

Om du tycker att det är lite för läskigt med spökvandringar så kan du istället lyssna på skräckpoddar och gömma dig under filten hemma! Några skräckpoddar är till exempel Creepypodden och Skräckpodden.

5. TRÄNA

Ta en löptur, dansa loss till Beyoncé-videos på Youtube, samla ihop kompisgänget och spela fotboll eller ta en cykeltur. Har ni fått snö? Då är det dags att kicka igång vinteraktiviteterna och leta fram pulkor, skidor, skridskor och snöbollshandskar för lite barnsligt snöskoj!

6. PLUGGA IKAPP SKOLARBETE

Har du hamnat efter i något ämne kan höstlovet vara en möjlighet att i lugn och ro ägna några timmar åt att skriva den där uppsatsen du inte hann klart med. Får du inte ro i hemmet, åk till bibblan och sätt dig ett par timmar. Glöm inte att belöna dig och att unna dig ledig tid också.

7. LAGA MAT

Frossa i matlagningsprogram, inspireras och släng ihop ett långkok, lägg in gurka eller bjud hem kompisarna på hembakade scones i höstmörkret. I köket finns alltid nåt kul att göra!

8. SLAPPA!

Kolla serier, läs böcker, spela tevespel, sov. Njut av ledigheten!

Bonustips!Passa på att börja kika på vad du ska välja för gymnasium i höst. Gör vårt gymnasiest eller sök efter skolor och program här.


Om gymnasium.se

Gymnasium.se är Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor, med i genomsnitt 200 000 besök i månaden. På Gymnasium.se finns samlad information om Sveriges alla gymnasieskolor. Bakom Gymnasium.se står Educations.com Media Group, som även driver söktjänsten Studentum.se.