Ny söktjänst sätter särskolorna i fokus

Pressmeddelande   •   Sep 01, 2015 08:15 CEST

Nu finns en hemsida där personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga kan hitta information om skolor. Gymnasiesärskola.se är en söktjänst där man kan söka bland alla gymnasiesärskolor i landet.
- Äntligen finns en plattform för den här målgruppen där de enkelt kan söka information inför valet av gymnasiesärskola, säger Erik Appelberg, kommunikationschef på Gymnasium.se som skapat den nya webbplatsen.

Det finns mycket information om utbildning på nätet, men för personer med utvecklingsstörning är de flesta hemsidor för röriga och innehållet är inte anpassat efter målgruppen. Det här har Gymnasiesärskola.se tagit fasta på. I samråd med representanter från ett antal gymnasiesärskolor, Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) samt Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) har man utvecklat en söktjänst utan brus och distraherande annonser där man enkelt kan söka efter nationella program, individuella program och gymnasiesärskolor.

Gymnasiesärskola.se har kontaktuppgifter till och information om cirka 300 gymnasiesärskolor i Sverige. Sajten är enkel att använda och ger en tydlig överblick över utbudet av skolor och program. Utöver själva sökfunktionen finns samlad information om särskolan och ett forum där elever och anhöriga kan prata med varandra och utbyta erfarenheter och tankar.

Pictogram och textuppläsare

För att underlätta navigering och för igenkänning använder Gymnasiesärskola.se Pictogram, godkända av SPSM samt en text-till-tal-funktion som läser upp innehållet.

- Den är mycket tydlig, enkel och fin tycker jag och vad jag kan se ge information om just det man nog vill veta när man ska välja gymnasium. Bra tillgänglighet och bra med enkel lyssnarfunktion! Säger Agneta Holmgren, projektledare hos SPSM, om Gymnasiesärskola.se.

Gymnasiesärskola.se är en del av EMG, Educations.com Media Group. I koncernen ingår bland annat Gymnasium.se, som är Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor, med över 100 000 besök per månad.