Elever letar information om gymnasievalet redan i åk 7

Pressmeddelande   •   Jan 16, 2017 08:11 CET

Elever letar information redan i åk 7 och 8

I den senaste Gymnasierapporten från Gymnasium.se, kallad “Eleverna och gymnasievalet”, framkommer att en stor del av målgruppen börjar leta information om gymnasievalet redan under åk 7 och 8.

- Att många elever börjar leta efter den här typen av information redan under de första åren på högstadiet tror jag förvånar många. Men faktum är att gymnasievalet är ett av de första stora valen som vi gör här i livet, och med det i åtanke är det inte lika förvånande att många vill vara ute i god tid i sitt informationsinhämtande, säger Erik Appelberg, kommunikationschef på Gymnasium.se

Att många elever väljer att börja leta information så tidigt är något som gymnasieskolor bör ta hänsyn till, hävdar Appelberg.

- Tittar vi på hur marknadsföringen mot blivande gymnasieelever ser ut idag så är den väldigt inriktad på “slutspurten” av processen, d.v.s. den sista tiden innan gymnasievalet och även under tiden som gymnasievalet är öppet för ansökningar. Vad det här visar är att elevens resa i många fall är mycket längre än ett par månader, och att skolor har möjlighet att påverka elever i ett tidigare skede och därför bör anpassa sin marknadsföringsinsatser utefter den vetskapen, säger Appelberg.

Gymnasierapporten är en undersökning genomförd bland Gymnasium.se:s medlemmar, som består av blivande gymnasieelever samt elever som nyligen börjat gymnasiet.

Läs hela rapporten här.

Gymnasium.se är Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor, med i genomsnitt 167 000 besök i månaden. På Gymnasium.se finns samlad information om Sveriges alla gymnasieskolor. Bakom Gymnasium.se står Educations Media Group, som bland annat driver söktjänsten Studentum.se.