De populäraste gymnasieprogrammen våren 2010

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2010 05:30 CEST

Specialutformade program tillsammans med Samhällsvetenskapsprogrammet (SP) var de topp två populäraste gymnasieprogrammen under våren 2010. I och med gymnasiereformen nästa år kommer endast nationella program att finnas och specialutformade program kommer därför att tas bort. Läs mer om utbildningstrenderna under vårterminen 2010 inom gymnasievärlden.

Statistiken kommer från GymnasieBarometern som ges ut av Gymnasium.se och är en terminsrapport om utbildningsmarknaden för gymnasieskolor. Tanken med rapporten är att ge en överblick över trender, nyheter och tendenser inom gymnasievärlden. Rapporten bygger på en mängd data från Gymnasium.se’s egna databas såväl som statistik från Google Analytics och Webtrends.

- För oss på Gymnasium.se är det viktigt att känna vår målgrupp och förstå deras väg till rätt utbildning. Ett led i detta arbete är att löpande se över statistik, trender och tendenser inom gymnasievärlden, säger Sofie Ekström, Site Manager på Gymnasium.se

Under perioden januari till juni 2010 gjordes det sammanlagt 105 921 sökningar på gymnasieprogram på Gymnasium.se. Nedan följer de fem populäraste gymnasieprogrammen under vårterminen:

Topp fem gymnasieprogram

• Specialutformat program
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SP)
  • Naturvetenskapsprogrammet (NV)
  • Estetiska programmet (ES)
  • Naturbruksprogrammet (NP)

Specialutformat program är det gymnasieprogram som har flest visningar med ca 18,4 %, vilket dock är en minskning med 3 % jämfört med våren 2009. Hantverksprogrammet (HV), Naturbruksprogrammet (NP) samt Hotell- och restaurangprogrammet (HR) har även de minskat i visningar med nästan 1 %.

De gymnasieprogram som har ökat i visningar sedan samma period år 2009 är Elprogrammet (EC) med hela 3 % samt Estetiska programmet (ES), Naturvetenskapsprogrammet (NV) och Omvårdnadsprogrammet (OP) med dryga 1 %.

Topp fem inriktningar på Specialutformat program:

• Idrott & sport
  • Samhällsvetenskap
  • Säkerhet
  • Transport
  • Media

Gymnasiereformen 2011/2012
Specialutformat program är det gymnasieprogram som varit populärast på Gymnasium.se under våren 2010. I och med GY2011 ska alla gymnasieprogram vara nationella. För att hålla särskilda varianter av gymnasieprogrammen måste skolorna ansöka om dessa till Skolverket. Det skulle till exempel gälla för riksrekryterande utbildningar, riksrekryterande idrottsutbildningar, nationellt godkända idrottsutbildningar och nya kurser. I och med gymnasiereformen försvinner möjligheten att utforma egna lokala kurser.

- Det kommer att bli otroligt spännande att se hur trenderna kommer att se ut nästkommande år med tanke på de förändringar som GY2011 medför. Jag hoppas att uppdelningen av högskoleförberedande och yrkesprogram kommer att hjälpa elever ytterligare i sitt gymnasieval, säger Sofie Ekström, Site Manager på Gymnasium.se

Vill ni läsa hela GymnasieBarometern kan ni kontakta Gymnasium.se.

Presskontakt:

Sofie Ekström
Site Manager Gymnasium.se
Tel: +46 (0)8 509 106 30
Direct: +46 (0)8 509 106 35
Mobile: +46 (0)73 930 3315
sofie.ekstrom@gymnasium.se

Om Gymnasium.se
Gymnasium.se är en söktjänst för gymnasieskolor i Sverige såväl som en webbportal för gymnasiestudier. Vår affärsidé är att hjälpa gymnasieskolor att finna elever till sina gymnasieprogram såväl som att hjälpa elever hitta sin gymnasieskola. Detta gör vi genom vår användarvänliga söktjänst där elever, lärare, föräldrar och studie- och yrkesvägledare kan läsa om skolor och gymnasieprogram, öppet hus, elevrecensioner, räkna ut meritvärde och mycket mer.

Bakom Gymnasium.se står Studentum AB som har Sveriges mest använda söktjänster inom utbildning, tex » studentum.se, » utbildning.se, » kurser.se, » educations.com m.fl.