Pressrum

Följ Gymnasium.se

Förbered dig för nationella proven i NO 2017

Nyhet   •   Mar 31, 2017 07:55 CEST

Så förbereder du dig för nationella proven i NO

Nu är det snart dags för nationella prov i NO för eleverna i årskurs nio. Hur förbereder du dig? Vilka datum är det som gäller och kan man testa gamla prov? Det får du svar på här!

Hur förbereder jag mig för nationella proven i NO?

Det bästa knepet är att hänga med i undervisningen under hela året så att du inte hamnar efter och behöver läsa ikapp inför nationella proven. Vill du ändå förbereda dig kan det vara en bra idé att gå igenom gamla anteckningar och delar av undervisningsmaterialet. Det finns många verktyg och tekniker för att minnas det du läser.

Se också Gymnasium.se:s 7 tips för att förbereda dig för de nationella proven och Gymnasium.se:s tips på bra pluggteknik.

Ett bra sätt att förbereda sig för de nationella proven är att testa sina kunskaper genom att göra några gamla prov. Delar av de nationella proven återanvänds och skyddas av provsekretess, men vissa prov är frisläppta.

Din lärare kan också använda gamla frisläppta prov eller exempeluppgifter för att förbereda er hur ett prov kan vara uppbyggt. Vill du på egen hand testa ett gammalt nationellt prov i NO för årskurs 9 kan du ta del av dem här.

Så här går proven till

För nationella proven i biologi, fysik och kemi kan eleverna skriva på dator om skolan har tillgång till datorer för alla elever och dator vanligtvis används för skrivande i NO-undervisningen. Om eleven skriver på dator, ska dokumentet skickas för utskrift direkt eller sparas tillfälligt för senare utskrift. Därefter ska dokumentet slängas. Från och med år 2018 kommer nya, digitala prov att införas. Implementeringen kommer pågå fram till och med år 2022 och kommer då också att bedömas externt, alltså inte av din egen lärare.

För proven i biologi/fysik/kemi A1+A2+A3 är provtiden 75 min + rekommenderad rast + 45 min + rekommenderad rast + 30 min (plus 5-10 min för instruktioner.) Proven i biologi/fysik/kemi B och pågår i 30 + 30 min (plus 5-10 minuter för instruktioner).

Några typiska provfrågor

Proven ser olika ut från år till år. Här är några exempel på frågor från tidigare prov (år 2013).

Biologi A1
För att musklerna ska kunna arbeta sker det en förbränning (cellandning) i cellerna. Förklara vad som behövs för att förbränningen ska ske och vad som bildas.

Fysik A1

Estelle har hyrt en bil under en helg. När hon lämnar tillbaka bilen får hon ett kvitto av biluthyraren. Kvittot visar hur mycket bensin som förbrukats och hur mycket koldioxid som bildats vid bilkörningen. Kvittot visar att koldioxiden som bildats har större massa än bensinen som förbrukats vid bilkörningen - Förklara varför.

Kemi A1

Oskar använder spisen, ugnen och diskmaskinen samtidigt. När Oskar dessutom startar vattenkokaren slutar alla apparaterna i köket att fungera men lampan i vardagsrummet lyser fortfarande. Ge en förklaring till varför apparaterna i köket slutar att fungera.

Provdatum för de nationella proven i årskurs 9

De nationella proven genomförs på särskilda datum för att minimera risken för att innehåll i proven läcker ut i förväg.

De nationella proven i årskurs 9 består av delprov. Dessa kan vara tidsbundna med provdatum eller icke tidsbundna. De icke tidsbundna delarna genomförs under en provperiod enligt de veckor som anges nedan. Skolan bestämmer själv vilken tid på dagen delprovet startar.

Under läsåret 2016/2017 genomförs de nationella proven i biologi/ fysik/ kemi A1+A2+A3 tisdagen 4 april 2017.

Proven i biologi/ fysik/ kemi B är icketidsbundna, men genomförs från och med v. 10.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera